Bergant, avtoličarstvo in kleparstvo

Dejavnosti

Predavanja

Že od ustanovitve dalje skrbi društvo za izobraževanje svojih članov in pripravi vsak mesec (razen v poletnem času) predavanje. Teme so z najrazličnejših področij, večkrat prilagojene aktualnim dogodkom v letu (obletnice, izidi knjig, razni pomembni dogodki)). Pri izbiri predavateljev velja načelo, da naj bo predavatelj strokovnjak in odličen poznavalec teme. Večinoma so to nekdanji dijaki – klasiki, vabimo pa tudi druge ugledne strokovnjake z zanimivimi temami. Predavanj ne honoriramo, se pa zahvalimo predavatelju s knjigo po njegovem izboru. Poleg povzetka predavanja prejmemo vedno tudi predavateljev življenjepis, ki je pomemben pokazatelj obsežnosti njegovega strokovnega dela in življenjske poti.

Vsa predavanja so ob četrtkih, ob 17. uri, v veliki dvorani v II. nadstropju Osnovne šole Prežihovega Voranca, na Prežihovi ulici 8 v Ljubljani, kjer je tudi domicil Društva klasikov. Predavanja so odprtega tipa. Vstop je prost.

Strokovni izleti

Strokovni izleti so prav tako del želje naših članov po novem znanju. Spomladi in jeseni pripravimo 2-3 izlete, kjer v enem dnevu obiščemo manj znani predel naše domovine (ali zamejstva) in se seznanimo z njegovo naravo, zgodovino, kulturo, z značilnostmi in posebnostmi, včasih pa tudi obiščemo zanimivo razstavo.  Strokovne izlete vodijo naši člani z obsežnim znanjem,  po potrebi pa nanje povabimo tudi strokovnjake z posebnim poznavanjem teh krajev ali njihovih dejavnosti. Stroške izletov poravnajo udeleženci sami.

Pohodništvo

Pohodništvo je pomemben, rekreativen del dejavnosti društva. Enkrat mesečno (razen v poletnih mesecih), se člani pod vodstvom izkušene vodnice podajo na planinarjenje doma ali v tujini. Poleg fizične rekreacije nudi pohodništvo tudi ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti na poti. Stroške pohodništva poravnajo udeleženci sami.

Družabna srečanja

Društvo skrbi tudi za srečanja vseh generacij članov (maturanti od leta 1938 dalje) na občasnih družabnih večerih s kulturnim programom (literarni, glasbeni), s pogovori udeležencev ob manjši pogostitvi ali pa z  glasbeno-plesnim večerom (prvič leta 2013).

Zadnje dejavnosti

dr. Peter Legiša

dr. Franc Močnik (1814-1892)

Predavanje o legendarnem učitelju in piscu matematičnih učbenikov, Prešernovem sodobniku. Njegova dela so bila razširjena v šolah vseh narodov nekdanje Avstro-Ogrske monarhije, pa tudi zunaj njenih meja. Izjemno znanje in vizija za napredek pouka matematike na vseh stopnjah šolstva, plodno delo in nesebično predajanje svojega znanja so mu prinesli viteški naslov.
Mag. Nataša Belopavlovič

Stavka in omejitev stavke v javnem sektorju

Avtorica predavanja je bila v svojem poklicnem življenju (in je tudi po upokojitvi) aktivna na področju zakonodaje delovnega prava v najvišjih zakonodajnih telesih naše države in je članica domačih ter mednarodnih združenj te vrste. Njen prispevek o stavkah nam nudi strokoven vpogled v njihovo zakonsko osnovo.
Bogdanka Pirc Marjanovič

Nekaj o ustanovitvi Društva klasikov

Leta 2000 je minilo 20 let od ustanovitve Društva klasikov. Ustanovni občni zbor je bil v mesecu marcu tega leta, Društvo klasikov pa uradno registrirano maja istega leta. Obletnico smo želeli v tem letu obeležiti s skupno proslavo, vendar nam jo je epidemija korone preprečila. Namesto tega je predsednica društva pripravila nekaj podatkov o zgodovini nastanku Društva klasikov.