Bergant, avtoličarstvo in kleparstvo
Filtriraj kronološko
  2000     2004     2005     2006     2007     2008     2009     2010     2011     2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2021
Filtriraj tematsko
  Antika     Antropologija     Arheologija     Arhitektura     Biologija     Botanika     Društvo klasikov     Ekonomija     Energetika     Esperanto     Etnologija     Filozofija     Fizika     Fizika, razno, antropologija     Geografija     Geologija     Gerontologija     Glasba     Izobraževanje     Kemija     Knjiga     Knjiga, Geografija     Književnost     Kultura     Latinščina     Literatura     Medicina     Poezija     Politika     Potopis     Pravo     Predstava     Psihologija     Razno     Razstava     Slikarstvo     Slovenija     Slovenska zgodovina     Slovenščina     Šolstvo     Verstva     Veterina     Zgodovina
Išči        Zapri
9. December 2021

akad. prof. dr. Jože Trontelj

O poslanstvu šole, o šolanju in vzgoji (7. spletno predavanje 2021)

197. virtualno srečanje

Vabimo vas na 148. predavanje, zadnje v tem letu in že sedmo predavanje po spletu v pisni obliki zaradi omejitev druženja v zadnjih dveh letih epidemije virusa covid-19.

Tokrat nam bo spregovoril akad. prof. dr. Jože Trontelj, zdravnik in raziskovalec na področju nevrofiziologije, ki je posvečal svoje delo tudi medicinski etiki. Kot član in nato predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti se je ukvarjal tudi z vprašanjem etike in vrednot v današnji družbi. Spominjamo se ga prav na današnji dan, ko nas je pred osmimi leti nenadoma za vedno zapustil na pragu svojega doma. Njegovo plodno življenje in brezštevilna dela ostajajo dragocena zapuščina tako njegovi stroki kot tudi naši celotni družbi.

Dve izmed njih, v obliki predavanj, nam je posredovala njegova soproga Tatjana Trontelj, za kar se ji lepo zahvaljujemo.

Zadnja predavanja

Dec

O poslanstvu šole, o šolanju in vzgoji (7. spletno predavanje 2021)

akad. prof. dr. Jože Trontelj
Nov

IDEJA Znanost in tehnologija antične Grčije

Na željo številnih članov smo namesto predavanja organizirali vodeni ogled potujoče razstave Znanstvenega centra tehnološkega muzeja NOESIS iz Soluna, ki pod tem naslovom gostuje v Galeriji Cankarjevega doma.
Okt

Valentin Vodnik

Ob 200-letnici njegove smrti njegova besedila odpirajo - tudi za današnji čas - aktualne teme in razmišljanja o jeziku, narodu, šolstvu, kulinariki. V svojem projektu avtor predstavlja njegove izbrane citate kot besedno-fotolikovno-glasbeno-multivizijsko predstavo ob živo izvajani avtorski glasbi.