Bergant, avtoličarstvo in kleparstvo

Dejavnosti

Predavanja

Že od ustanovitve dalje skrbi društvo za izobraževanje svojih članov in pripravi vsak mesec (razen v poletnem času) predavanje. Teme so z najrazličnejših področij, večkrat prilagojene aktualnim dogodkom v letu (obletnice, izidi knjig, razni pomembni dogodki)). Pri izbiri predavateljev velja načelo, da naj bo predavatelj strokovnjak in odličen poznavalec teme. Večinoma so to nekdanji dijaki – klasiki, vabimo pa tudi druge ugledne strokovnjake z zanimivimi temami. Predavanj ne honoriramo, se pa zahvalimo predavatelju s knjigo po njegovem izboru. Poleg povzetka predavanja prejmemo vedno tudi predavateljev življenjepis, ki je pomemben pokazatelj obsežnosti njegovega strokovnega dela in življenjske poti.

Vsa predavanja so ob četrtkih, ob 17. uri, v veliki dvorani v II. nadstropju Osnovne šole Prežihovega Voranca, na Prežihovi ulici 8 v Ljubljani, kjer je tudi domicil Društva klasikov. Predavanja so odprtega tipa. Vstop je prost.

Strokovni izleti

Strokovni izleti so prav tako del želje naših članov po novem znanju. Spomladi in jeseni pripravimo 2-3 izlete, kjer v enem dnevu obiščemo manj znani predel naše domovine (ali zamejstva) in se seznanimo z njegovo naravo, zgodovino, kulturo, z značilnostmi in posebnostmi, včasih pa tudi obiščemo zanimivo razstavo.  Strokovne izlete vodijo naši člani z obsežnim znanjem,  po potrebi pa nanje povabimo tudi strokovnjake z posebnim poznavanjem teh krajev ali njihovih dejavnosti. Stroške izletov poravnajo udeleženci sami.

Pohodništvo

Pohodništvo je pomemben, rekreativen del dejavnosti društva. Enkrat mesečno (razen v poletnih mesecih), se člani pod vodstvom izkušene vodnice podajo na planinarjenje doma ali v tujini. Poleg fizične rekreacije nudi pohodništvo tudi ogled zgodovinskih in kulturnih znamenitosti na poti. Stroške pohodništva poravnajo udeleženci sami.

Družabna srečanja

Društvo skrbi tudi za srečanja vseh generacij članov (maturanti od leta 1938 dalje) na občasnih družabnih večerih s kulturnim programom (literarni, glasbeni), s pogovori udeležencev ob manjši pogostitvi ali pa z  glasbeno-plesnim večerom (prvič leta 2013).

Zadnje dejavnosti

Spletno predavanje
akad. prof. dr. Jože Trontelj

O poslanstvu šole, o šolanju in vzgoji (7. spletno predavanje 2021)

Tokrat nam bo spregovoril akad. prof. dr. Jože Trontelj, zdravnik in raziskovalec na področju nevrofiziologije, ki je posvečal svoje delo tudi medicinski etiki. Kot član in nato predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti se je ukvarjal tudi z vprašanjem etike in vrednot v današnji družbi

IDEJA Znanost in tehnologija antične Grčije

Na željo številnih članov smo namesto predavanja organizirali vodeni ogled potujoče razstave Znanstvenega centra tehnološkega muzeja NOESIS iz Soluna, ki pod tem naslovom gostuje v Galeriji Cankarjevega doma.

Valentin Vodnik

Ob 200-letnici njegove smrti njegova besedila odpirajo - tudi za današnji čas - aktualne teme in razmišljanja o jeziku, narodu, šolstvu, kulinariki. V svojem projektu avtor predstavlja njegove izbrane citate kot besedno-fotolikovno-glasbeno-multivizijsko predstavo ob živo izvajani avtorski glasbi.